Akıllı cihazlar, artık daha akıllı, daha verimli yaşamlar sürmemize yardımcı olmak için internet ile iletişim kurabilen günlük cihazlarla kullanımı oldukça yaygın hale geliyor. Ancak, akıllı IOT cihazları kullanan kullanıcılar ve onları satan bu şirketler, bu cihazları korumak için çok fazla çaba sarf etmiyorlar. İot güvenliğinde gerçekten endişe verici olan şey ise, IoT cihazı sahiplerinin genellikle saldırılardan haberdar olmamasıdır. Bunun nedeni, bir cihaz bir kez ele geçirildikten sonra, normalde tam olarak çalışmaya devam ettikleri için saldırıya uğradıklarını söylemek imkansız olabiliyor. Bu cihazlar, hedef alınan sistem, kurumsal sunucular ve hatta gizli devlet verileriyle aynı ağ da yer aldığında sorunların arkasında yeni sahneler oluşmaya devam ediyor. Asıl mesele, hangi cihazların belirli bir ağda veya bir bütün olarak internette veri alışverişi yaptığını bilmeden, yeterli bir güvenlik stratejisi geliştirmenin bir yolu yoktur. Teoride, bir ağa eklenen her aygıtın güvenlik açısından değerlendirilmesi gerekir. Son zamanlarda gerçekleşen yüksek profilli siber saldırılar ve giderek artan bir şekilde yayılan fidye yazılımlar, IoT güvenliğindeki boşluklar hakkında uzun zamandır tartışılan bir gündeme neden oldu. Bu tartışma, 2017’de yeni bir konuya odaklanacak olan Güvenli Nesneleri Dünyası için yeni bir konferansa zemin hazırladı. “sonraki bilgi güvenliği devrimi” “EMEA’daki BT profesyonellerinin %77’si, ağa giriş noktalarının giderek artmasından endişe ediyor ve %70’i, IoT üreticileri tarafından yerine getirilen güvenlik önlemlerinin eksikliği konusunda endişeli.”
Blockchain teknolojisi birden fazla bilgisayardaki veri işlemlerini kaydetmek için kullanılan merkezi olmayan dağıtılmış bir muhasebe sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bu teknolojinin popülerlik kazanmasının nedeni nedir. Herhangi bir dijital varlık veya işlemi blok zincirine yerleştirebilme yeteneğinden kaynaklanmaktadır, sektörün hiç bir önemi yok. Blockchain teknolojisi, işlemlerde her türlü veri ihlali, kimlik hırsızlığı, siber saldırı veya kötü niyetli kişilerin oyununu önlemek için kullanılabilir. Bu, verilerin özel ve güvenli kalmasını sağladığı gibi, değiştirilemez olmasının yanı sıra kurcalanmasını da imkansız kılıyor.
Iot çözümlerinin güvenliğinin sağlanması için, Kurumsal ağdan ayrılarak donanmsal güvenlik duvarlarıyla Trafik ve anormalliklerin izlenmesi gerekir.
Bugün IOT Cihazlarının % 5'i segmentlerine ayrılarak kurulmuştur. 2021 yılına kadar bu sayının % 60 olacağı öngörülmektedir.